Helmilaukku

Tarvikkeet

Yhden keskikokoisen laukun tekoon kuluu helmilankaa vajaa kerä. Helmiä, kokoa 10, tarvitset n. 50g. Helmien määrä riippuu pitkälti siitä, että millaisen kuvion teet laukkuun. Lisäksi tarvitset pitkät puikot nro 2 sekä neulan, josta helmet menevät läpi. Keskikokoiseen helmilaukkuun tarvitset vielä metallisen laukkukehyksen. Näitä voi hankkia esim. Sinooperista tai muista askartelu- ja käsityökaupoista. Laukun vuoreen tarvitset kangasta, esim. tafti tai vuorisilkki on sopivaa. Samettikin käy jos on ohutta, sillä liian paksu sametti aiheuttaa kokoamisongelmia kun työtä kiinnitetään kehykseen. Paperinaru tai muu nyöri on myös tarpeen kehykseen kiinnityksessä.
574591.jpg

Luotavien silmukoiden määrä riippuu siitä, että millaisen metallikehyksen olet laukkuun hankkinut. Keskikokoiseen laukkuun sopii hyvin metallikehys, joka on pituudeltaan 13cm. Tämän kokoiselle laukulle on tämä seuraava ohje nyt tehty.

Ohje

Helmilaukku aloitetaan pujottamalla sopiva määrä helmiä lankaa. Itse yleensä pujottelen yhden pussin (pussi 25g) ensialkuun. Mikään ei toki estä pujottelemasta suurempaa määrää helmiä. Mitä enemmän helmiä, niin sitä enemmän niitä joutuu siirtämään langassa eteenpäin kun neulominen etenee.

Seuraavaksi luodaan silmukat. Keskikokoiseen laukkuun luodaan 44 silmukkaa. Tämän jälkeen tee ainaoikeaa-neuletta 4 kerroksen verran. Neljän kerroksen jälkeen otetaan helmet mukaan. Kokoajan neulotaan ainaoikeaa-neuletta.

Rivi 1-4: Ainaoikeaa

Rivi 5: Neulo 4 silmukkaa ja lisää yksi helmi, neulo taas 4 silmukkaa ja lisää yksi helmi, jne. Jatka näin kunnes olet neulonut kaikki silmukat. Nyt sinulla pitäisi olla 10 helmeä rivissä kerroksessa ja helmien välissä 4 silmukkaa ainaoikeaa.

Rivi 6: Neulo kerros kuten edellinen

Rivi 7: Neulo muuten samoin, mutta lisää nyt 2 helmeä yhden sijaan.

Rivi 8: Neulo kerros kuten edellinen

Rivi 9: Neulo muuten samoin, mutta lisää nyt 3 helmeä kahden sijaan.

Rivi 10: Neulo kerros kuten edellinen

574590.jpg

574579.jpg

574581.jpg

Jatka tällä tavalla lisäten helmiä aina 8 helmeen asti. Kun olet päässyt tähän asti, voit nyt joko jatkaa neulomista niin että teet kokoajan 8 helmen kerroksia niin pitkälle kuin haluat ja sitten alkaa pienentämään helmien määrää tai voit alkaa vähentämään helmien määrää heti, jolloin syntyy salmiakin mallinen kuvio.
On hyvä pitää mielessä että, helmet venyttävät kudosta, jolloin siis kuvion muoto muuttuu hieman.
Kun olet saanut mielestäni sopivan kokoisen laukun, neulo vielä loppuu 4 kerrosta ainaoikeaa ja päättele työ.

Viimeistely

Viimeistelyyn tarivitset neulan ja langan lisäksi kangasta. Kudos on melko painavaa valmiina, joten vuorta mitattaessa tulee tämä ottaa huomioon. Kannattaakin siis tehdä niin että venyttää kudoksen täyteen mittaan ja kiinnittää sen nuppineuloilla vuorikankaaseen kiinni. Kun kudos on kiinnitetty nuppineuloilla, niin nyt voit leikata n. 1 cm:n saumavaroilla laukun reunoja myötäilevän vuorikankaan. Seuraavaksi ompelet vuorikankaan kiinni kudokseen. Itse usein ompelen tämän käsin, vaikka se onkin kovin aikaa vievää, mutta olen todennut että näin siitä tulee kauniimpi. Mikään ei kyllä estä käyttämästä ompelukonetta. Kun olet ommellut vuorikankaan kiinni, niin ompele nyt sivusaumat laukusta. Ensin kannattaa kuitenkin mitata kehyksen avulla että mihin asti sivusaumat ommellaan. Jos sivusaumat ommellaan kokonaan kiinni, niin silloin ei kehyksen kiinnitys onnistu. Sivusaumojen ompelun jälkeen ota paperinaru tai nyöri ja leikkaa siitä kehyksen kaaren verran narua/nyöriä. Tämän jälkeen harsi naru/nyöri kiinni laukun toiseen reunaan ja samoin myös toiseenkin reunaan. Ohessa kuvat työvaiheista.

574578.jpg

574589.jpg

574587.jpg

Kun naru/nyöri on harsittu, niin tiputellaan metallikehyksen sisään pieniä tippoja liimaa (esim. Erikeeper) ja levitetään sitä tulitikun päällä. Seuraavaksi työnnetään laukun nyöritetty reuna kehyksen sisään puikkoa apuna käyttäen. Kun laukun koko toinen reuna on saatu kehyksen sisään, niin painetaan kehys kiinni pihtejä apuna käyttäen. Kehyksen ja pihtien väliin kannattaa laittaa jotain pehmustetta, jottei kehykseen jää rumia painantajälkiä. Kun olet saanut toisen puolen kiinni, niin kiinnittää toinen puoli samoin. Vóila ja laukku on valmis :)

574593.jpg
Mallin suunnittelu ja toteutus Essi Koskinen